نصب و راه اندازی و نگهداری میکروتیک

میکروتیک چیست؟

میکروتیک نام یک شرکت تولیدکننده تجهیزات شبکه مانند روتر و وایرلس است که محصولات آن از سال 1996 در سراسر دنیا استفاده می‌شود. میکروتیک از آن زمان تاکنون پیشرفت‌های زیادی را در محصولات خود ایجاد کرده و به دلیل کیفیت بالا و قیمت پایین‌تر نسبت به رقبا، تبدیل به انتخاب اول بیشتر ارائه‌دهنده‌های سرویس‌های اینترنتی شده است.

سیستم‌عامل میکروتیک با نام Router OS، اولین و مهم‌ترین محصول این شرکت است. این سیستم‌عامل یک سرور مبتنی بر کرنل لینوکس است که هم به صورت سخت‌افزاری و هم به صورت نرم‌افزاری تولید و عرضه شده است. مهم‌ترین وظیفه میکروتیک نیز مسیریابی در شبکه است.

در گذشته که تنوع محصولات میکروتیک بسیار کم بود، Router OS به صورت یک نرم‌افزار، مستقیم روی کامپیوتر نصب میشد و آن را تبدیل به روتر می‌کرد. اما امروزه با پیشرفت‌هایی که در محصولات تولیدی میکروتیک انجام شده، از محصولات سخت‌افزاری مثل RouterBoard استفاده می‌شود.

این برند در زمینه لینک رادیویی به خوبی عمل کرده است. میکروتیک به دلیل پنل کاربری و رابط کاربری تحت نرم افزار و تحت وب، برای شرکت‌های بزرگ کاربرد دارد. زیرا این برند سختی‌ها و محدودیت‌های سیسکو را ندارد.

اجزای میکروتیک

یادگیری نصب و راه اندازی میکروتیک

برای یادگیری نصب و راه اندازی میکروتیک می‌توانید از دو روش استفاده کنید.:
روش اول: روش اول شامل استفاده از حالت trial سیستم عامل این مجموعه می‌باشد. برای استفاده از این خدمت ابتدا باید باید سیستم عامل مورد نظر را روی یک پلتفرم مجازی سازی پیاده کنید. سپس به کمک حالت trial می‌توایند از بخش‌های مختلف آن استفاده کنید. در نظر داشته باشید که در این روش حدودا به 80 درصد امکانات این اصلی این پلتفرم دسترسی خواهید داشت. 
روش دوم: برای یادگیری نصب و راه اندازی میکروتیک پیشنهاد می‌کنیم از دوره‌های آموزشی استفاده کنید. این دوره‌های شامل mtcna، mtcre، mtcve، mtctce، mtcume و mtcine می‌باشد. با کمی جستجو می توانید دوره‌های رایگان این آموزش‌ها را پیدا کرده و از آن ها استفاده کنید. 

روتر میکروتیک

سیستم ‌عامل میکروتیک (Router OS)

سیستم‌عامل میکروتیک به عنوان محصول اصلی شرکت میکروتیک با نام Router OS شناخته می‌شود. این سیستم‌عامل روی سخت‌افزار اختصاصی شرکت میکروتیک با نام RouterBOARD یا روی کامپیوترهای استاندارد مبتنی بر x86 نصب می‌شود و سخت‌افزار را به یک مسیریاب شبکه یا همان روتر با قابلیت‌های Routing ، فایروال، DHCP، وایرلس و… تبدیل می‌کند.

کانفیگ سیستم عامل RouterOS

جهت کانفیگ کردن سیستم عامل  Router OS می‌توانید از روش‌های متنوعی استفاده کنید. اولین روش استفاده از command prompt میکروتیک است که به کمک آن می‌توانید انواع دستورات مد نظر خود را اجرا کرده و سیتسم عامل خود را کانفیگ کنید. روش دوم شامل استفاده از محیط‌های گرافیکی است. در این روش می‌توان از دو برنامه winbox یا پنل وب استفاده می‌شود. این روش‌های نسبت به روش قبلی از پویایی گرافیکی بیشتر برخوردار هستند و دربین افراد از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند. می‌توان گفت که 80 الی 90 درصد افرادی که از سیستم‌های میکروتیک استفاده می‌کنند، کاربران win box هستند.

سیستم عامل میکروتیک

 کاربردها و وظایف میکروتیک

از مهم‌ترین کاربردهای میکروتیک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

·       Routing: از میکروتیک بیشتر برای مسیریابی یا Routing در شبکه استفاده می‌کنند. زمانی که بخواهید یک شبکه را به دو یا تعداد بیشتری زیرشبکه تقسیم کنید، برای ارتباط بین این زیرشبکه‌‌ها به روتر نیاز دارید.

·       DHCP: به صورت داینامیک به کلاینت‌های موجود در شبکه، IP اختصاص می‌دهد.

·       فایروال (Firewall): جلوی دسترسی‌های غیر مجاز به یک کامپیوتر در شبکه را می‌گیرد. در نصب و راه‌اندازی تجهیزات میکروتیک امکان محدود کردن پورت‌های ورودی و خروجی شبکه وجود دارد.

·       NAT (Network Address Translate): کار ترجمه آدرس خصوصی (Private IP)، را از شبکه داخلی به خارجی و بالعکس انجام می‌دهد. NAT کردن یکی از وظایف مهم روتر است.

·       VPN: یک ارتباط اختصاصی و رمزگذاری شده بین چندین کاربر در بستر اینترنت ایجاد می‌‌کند.

·       Wireless:  امکان اتصال دستگاه‌های بی‌سیم شبکه را به اینترنت بدون نیاز به access point فراهم می‌کند.

·       مدیریت ترافیک شبکه (Queue)

·       Proxy Server: واسط ارتباطی بین مبدا و مقصد

مزایای استفاده از تجهیزات میکروتیک

·       مقرون به صرفه است و ویژگی های بیشتری در مقایسه با برندهای دیگر با همان قیمت است.

·       پایداری در ارائه سرویس‌ها یکی از ویژگی‌های مهم میکروتیک است.

·       به طور گسترده‌ای در دسترس است و به راحتی می‌توان تجهیزات آن را تهیه کرد.

·        با توجه به رابط کاربری حرفه‌ای و کاربر پسندی که دارد پیاده‌سازی و مدیریت شبکه آسانتر است.

·       قابلیت تنظیم مجدد یا سفارشی‌سازی را دارد؛ می‌توانید یک اسکریپت قدرتمند برای بهبود عملکرد بنویسید.

·       قابلیت Hotspot

·       ابزارهای مانیتورینگ شبکه

·       ساخت سرور VPN

·       انعطاف‌پذیر است و تنوع محصولات در سطوح مختلف شبکه دارد؛ بنابراین شما می‌توانید پیاده‌سازی و پیکربندی متفاوتی را براساس نیازهای خود انجام دهید.

·       سرعت دسترسی به شبکه زمانی که از میکروتیک به عنوان روتر استفاده می‌شود، بسیار بالاست.

·       امکان دسترسی از راه دور به شبکه با قابلیت NAT و VPN

مزایای میکروتیک نسبت به سیسکو

به نظر می‌رسد مهم‌ترین تفاوتی که بین دو برند میکروتیک و سیسکو وجود دارد ارزان بودن محصولات میکروتیک نسبت به سیسکو است. میکروتیک در مقایسه با سیسکو هزینه بسیار کمتری را در ازای ارائه امکانات یکسان و حتی بیشتر از امکانات مشابه سیسکو، طلب می‌کند.

تفاوت دیگر آن که کار با میکروتیک بسیار ساده‌تر از سیسکو است و هر تازه‌کاری می‌تواند به راحتی آن را یاد بگیرد و کارهای شبکه‌ای خود را انجام دهد.

محصولات میکروتیک

وایرلس اوت دور (Wireless Outdoor)

تمامی محصولات اوت دور میکروتیک، با توجه به جنس بدنه، برای محیط های بیرونی طراحی شده اند.  محصولات وایرلس اوت دور به صورت Connectorized هستند، یعنی قابلیت اتصال به کانکتور و آنتن را دارند.

روتربوردهای سری Groove و Metal

با توجه به ویژگی Connectorized بودن این روتربوردها ، می توان انواع آنتن های وایرلس مثلDish ،Flat ،Omni ،Sector  و … را به آنها متصل کرد. امکان استفاده از این محصولات در لینک‌های Point to Point  و Point to Multipoint  وجود دارد.

این روتربوردها از استاندارد وایرلس 802.11a/b/g/n  نیز پشتیبانی می‌کنند و با لایسنس 3 و 4 به بازار عرضه شده‌اند. این تجهیزات در باندهای فرکانسی 2.4 و 5 گیگاهرتز کار می‌کنند و بر اساس نوع لایسنس‌ می‌توانند به عنوان Access Point یا به عنوان کلاینت مورد استفاده قرار گیرند. به علاوه می‌توان از آن‌ها در لینک‌های Point to Point و یا Point to Multipoint بکار برد.

روتربورد (RouterBoard)

روتربوردهای میکروتیک یا به صورت یک پکیج آماده که برد، آداپتور POE، باکس و آنتن دارد تولید و عرضه می‌شوند یا فقط به صورت برد. بعضی از این روتربردها به عنوان اکسس پوینت و بعضی دیگر هم به عنوان روتر یا سوییچ استفاده می‌شوند.

باکس

باکس‌های میکروتیک هم به صورت داخلی (Indoor) و هم به صورت خارجی (Outdoor) تولید و عرضه شده است. بدنه باکس‌های ایندور از جنس آلومینیوم و به رنگ مشکی است و شکاف‌هایی متناسب با پورت‌های روتربوردهای میکروتیک دارد. باکس های اوت‌دور هم از جنس پلاستیک و به رنگ سفید بوده و شکاف‌های عایقی برای پورت های اترنت دارد.

PoE

آداپتورهای PoE برای روشن کردن تجهیزاتی که از استاندارد PoE پشتیبانی می‌کنند، استفاده می‌شود. محصولاتی مثل روتربوردهای میکروتیک، رادیوها و آنتن‌های میکرون، گوشی‌های تحت شبکه یلینک و … از استاندارد PoE پشتیبانی می‌کنند.

روتربوردهای میکروتیک امکانات سخت‌افزاری مثل کارت وایرلس داخلی، اسلات های miniPCI برای کارت وایرلس و miniPCI-e، پورت‌های شبکه 100/10، گیگابیت اترنت، پورت فیبر نوری، پورتUSB  برای اتصال روتر به یک Storage و یا GSM مودم می‌باشد. به علاوه در برخی از محصولات، اسلات سیم‌کارت تلفن همراه هم قرار داده شده است تا اگر از GSM آداپتور و سیم‌کارت استفاده شود، بتوان از امکاناتی مثل GPRS، 3G و SMS استفاده کرد.

روی برد این محصولات CPU های مختلف مثل Atheros، PowerPC قرار داده شده است. نکته مهم دیگر اینکه از بعضی از این تجهیزات می‌توان به صورت اوت‌دور (outdoor) هم استفاده کرد.

Corerouter

از روتر در شبکه‌های مختلفی مثل LAN و WAN استفاده می‌شود. معمولا نیز در مدل‌ها و معماری‌های مختلفی طراحی، تولید و عرضه می‌شوند. به دلیل ضرورت اتصال یک شبکه به چندین شبکه دیگر مثل اینترنت نیاز به استفاده از روتر بسیار زیاد شده است. هر کدام از روترها هم متناسب با کاری که انجام می‌دهند نام مشخصی می‌گیرند.

Corerouter  های میکروتیک هم چون به لحاظ فنی و ساختار قدرت بیشتری نسبت به روترهای معمولی دارند به صورت core شناخته می‌شوند. این روترها برای شبکه‌های با ترافیک بالا و برای انجام قابلیت‌هایی مثل فایروال (Firewall) و Load Balance به کار گرفته می‌شوند.

Corerouter ها حافظه رم و CPU بالاتری نسبت به سایر محصولات میکروتیک دارد. هم‌چنین پورت‌های گیگابیت اترنت و صفحه نمایش برای نشان دادن دما، IP و … را دارند.

اینترفیس (Interfaces)

اینترفیس‌ها شامل Daughterboard بوده و برای افزایش پورت PCI یا PCIe، روی روتربوردهای میکروتیک قرار داده می‌شود. اینترفیس‌ها دارای ماژول‌های فیبر نوری (هم به صورت single mode وMulti Mode هستند)، کارت‌های وایرلس، کارت مبدل miniPCie به PCIe  و miniPCI  به PCI هستند.

کارت های وایرلس

کارت‌های وایرلس میکروتیک از نوع کارتهای miniPCI و miniPCI-e هستند و قابلیت نصب و راه‌اندازی روی تمام روتربردها و سیستم‌هایی که دارای اسلات miniPCI و miniPCI-e  هستند را دارند. به کمک کارت‌های وایرلس می‌توان روتربردها را به یک AccessPoint در شبکه‌های وایرلس تبدیل کرد. روی این کارت‌ها، کانکتورهایی تعبیه شده که امکان اتصال به آنتن‌های مختلفی مثل آنتن‌های میکرون ، Lanbowan  را فراهم می‌آورد.

ماژول‌های فیبر نوری

با اتصال ماژول‌های SFP پورت فیبر نوری میکروتیک به روترها، می‌توان تا فاصله 10 کیلومتری هم دیتا انتقال داد. از این ماژول‌ها برای فیبر نوری Single Mode و Multi Mode هم می‌توان استفاده کرد.

ماژول های مدل S+85DLC03D و S+31DLC10D هم وجود دارند که علاوه بر امکانات دکر شده، قابلیت انتقال اطلاعات با سرعت 10گیگابیت برثانیه را هم دارند. اصطلاحا به آن‌ها ماژول‌های 10G گفته می‌شود.

لوازم جانبی (Accessories)

آداپتور PoE میکروتیک برای روشن کردن دستگاه‌های دیگر، PoE Courerouter، آداپتور برق 24 ولت، آداپتور برق 48 ولت، رابط برق پورت های USB، کابل های Pigtail، کیس‌های با بدنه پلاستیکی و آلومینیومی و کیت دیواری هم جزو لوازم جانبی (Accessories) های میکروتیک هستند.

Licenseهای میکروتیک

منظور از لایسنس‌ها مجوزهایی هستند که با توجه به مشخصات سخت‌افزاری روتربردها و امکان پشتیبانی از تعداد کلاینت های User Manager یا کلاینت‌های دیگر مشخص می‌شوند. سپس با توجه به این مجوزها امکانات مشخصی به RouterOS داده می‌شود.

لایسنس‌های میکروتیک در 4 سطح 3، 4، 5 و 6 ارائه می‌شوند که هر سطح از تعداد مشخصی کلاینت پشتیبانی می‌کند.

لایسنس سطح 6 امکان پشتیبانی از تمامی کلاینت‌هایPPPOE ،PPTP ،L2TP ،OVPN ، Hotspot و User Manager را به صورت نامحدود دارد.

نگهداری میکروتیک

میکروتیک با پنل راحت‌تری نسبت به سیسکو عمل می‌کند. البته به هزینه نگهداری بالایی نیاز دارد. با این حال برای سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ که به اینترنت پرسرعت و قوی نیاز دارند، میکروتیک بهتر است. هزینه‌ای که برای نگهداری این سیستم صرف می‌شود، نسبت به میزان کارآیی آن ناچیز است.