مجازی سازی (virtualization) بخشی از خدمات مرکز تلکام ایران برای کسب و کارهاست. این فرآیند شامل ایجاد نمایندگی نرمافزاری یا مجازی است. در این روش هزینه های فناوری اطلاعات تا حد زیادی کاهش مییابد. در مقابل کارآیی و چابکی را برای کسب و کارهای بزرگ به همراه دارد. خدمات مربوط به سرور، شبکه و سایر نرمافزارهای مجازی مثل VMware از جمله مواردی است که در مجازی سازی ارائه میشود.
مجازی سازی عبارت است از تقسیم منابع سخت افزاری برای ایجاد یک دو یا چند سیستم عامل در جهت استفاده بهینه از منابع موجود. در واقع با این کار میتوانیم بخشی از سخت افزار را به کار خاصی اختصاص بدهیم. به این صورت که منابع رم، سی پی یو، گرافیک و هارد را بین چند سیستم عامل تقسیم خواهیم کرد. استفاده از این تکنولوژی با نصب نرم افزارهای مختلف روی یک سیستم امکان پذیر میباشد.
مجازی سازی با انواع نرم افزارها انجام میشود که به تحرک بیشتر حجم کار، افزایش عملکرد و در دسترس بودن منابع کمک زیادی میکند. مزیتهای مجازیسازی عبارت است از:
مجازی سازی دادهها یک لایه داده منطقی است که تمام دادههای سازمانی را که در سیستمهای مختلف قرار دارند، ادغام میکند. دادههای یکپارچه را برای امنیت و حاکمیت متمرکز مدیریت میکند و آنها را در زمان نیاز به کاربران تحویل میدهد.
یکی از مهم ترین انواع مجازی سازی مجازی سازی دسکتاپ است. مجازی سازی دسکتاپ به مدیر مرکزی (یا ابزار مدیریت خودکار) اجازه میدهد تا محیط دسکتاپ شبیه سازی شده را همزمان در صدها ماشین فیزیکی مستقر کند. برخلاف محیطهای دسکتاپ سنتی که به طور فیزیکی روی هر دستگاه نصب، پیکربندی و به روز می شوند، مجازی سازی دسکتاپ به مدیران اجازه میدهد تا پیکربندیها، به روزرسانیها و بررسیهای امنیتی گسترده را روی همه دسکتاپهای مجازی انجام دهند.
مجازی سازی سرور فرآیند تقسیم یک سرور فیزیکی به چندین سرور مجازی منحصر به فرد و جدا شده با استفاده از یک نرم افزار است. هر سرور مجازی میتواند سیستم عامل خود را به طور مستقل اجرا کند. این کار در مراکز داده و مراکزی که کار اجاره و فروش هاست و سرور را انجام میدهند بسیار مناسب و کاربردی است. در این مراکز به کمک مجازی سازی میتوان تا حد زیادی نیاز به سخت افزاری و فضای فیزیکی را کاهش داد. فرض کنید که شما به یک سرور با 2 گیگابایت حافظه، سی پی یو 4 هسته ای و 4 گیگ رم احتیاج دارید، در حالت عادی برای هر فرد باید یک سیستم جداگانه ایجاد شود. اما مجازی سازی سرور به این مراکز این امکان را میدهد که با استفاده از رم، سیپییو و هارد مشترک چندین سرور مجزا ایجاد شود.
مجازی سازی سیستم عامل اجزای سیستم عامل را در سیستم عاملهای مهمان مانند دسترسی به حافظه ، سیستم فایل و دسترسی به شبکه خلاصه میکند. یکی از مولفههای اصلی این نوع مجازی سازی این است که هسته سیستم عامل اصلی همان هسته مورد استفاده در هر سیستم عامل مهمان است. این نوع مجازی سازی از الگوبرداری جلوگیری میکند زیرا رابط تماس سیستم مشابه توسط هر مهمان به اشتراک گذاشته شده است. منابع حافظه و پردازنده را میتوان بسیار کارآمد مدیریت کرد، زیرا تعادل بار کارآمدتر است.
مجازی سازی توابع شبکه (NFV) روشی برای مجازی سازی سرویسهای شبکه مانند روترها، فایروالها و تراز کنندههای بار است که به طور سنتی بر روی سخت افزار اختصاصی اجرا میشدند. این سرویسها بصورت ماشینهای مجازی (VM) روی سخت افزار کالا بسته بندی شدهاند که به ارائه دهندگان خدمات این امکان را میدهد تا شبکه خود را به جای سرویس اختصاصی روی سرورهای استاندارد اجرا کنند. با NFV نیازی نیست که برای هر عملکرد شبکه سخت افزار اختصاصی داشته باشید. NFV با اجازه دادن به ارائه دهندگان خدمات برای ارائه خدمات و برنامههای جدید شبکه بدون نیاز به منابع سخت افزاری اضافی، مقیاس پذیری و چابکی را بهبود میبخشد.
مجازی سازی از طریق چندین نرم افزار انجام میشود که عبارتند از:
نرم افزار vmware site recovery management برای مدیریت ریکاوری سایت کاربرد دارد. نرم افزارSite Recovery Manager که به اختصار به آن SRM هم میگویند، برای به حداقل رساندن خرابیها و تنظیم خودکار مشکلات سایت کاربرد دارد. این نرم افزار رایگان برای انتقال مرکز داده و اجرای برنامه بازیابی سایت استفاده میشود. از این نرم افزار میتوانید به عنوان یک سرویس برای جلوگیری از ایجاد مشکل در زمان ریکاوری دادههای سایت استفاده کنید. از ویژگیهای آن میتوان به سازگاری با هر فضای ذخیرهسازی اشاره کرد. برای کاهش TCO و هزینههای عملیاتی بازیابی سایت و سادهسازی حسابرسیهای زمانبر میتوانید از این نرم افزار استفاده کنید.
یکی دیگر از نرمافزارهای مورد نیاز در مجازی سازی VMware vCloud Suite نام دارد. این نرم افزار شامل هایپروایزر vSphere و پلتفرم مدیریت Hybrid Cloud است. از این نرم افزار برای مجازیسازی سرورها استفاده میشود. از مزیت آن میتوان به کاهش هزینههای سازمان اشاره کرد.
از آنجایی که باید در سازمانهای بزرگ سرعت دسترسی به منابع و سرویسها بالا باشد تا کاربران بدون هیچگونه انتظاری بتوانند سرویس موردنظر خود را دریافت کنند، وجود چنین نرمافزاری ضرورت دارد. نرم افزار VMware vCloud Suite میتواند محدودیتهای پیکربندی سختافزاری از جمله اتوماتیکسازی را از بین ببرد. برای مثال شما میتوانید با کمک این نرم افزار منابع سختافزاری و نرمافزاری را در ابرهای Private و Public به شکل on-demand به کاربران خود اختصاص دهید.
یکی دیگر از نرمافزارهای موردنیاز برای مجازی سازی vmware veeam نام دارد. یکی از وظایف مدیران شبکه در هر سامانی اینست که اتفاقات و روند شبکه را بررسی کنند. اما برای این کار و قابلیت بررسی اجزا مختلف شبکه، باید نرم افزاری مثل veeam را داشته باشند. این نرم افزار مانیتورینگ و رصد شبکه میتواند برای عیبیابی زیرساختها استفاده شود. از آنجایی که مانیتورینگ یکی از مهمترین اصول مجازی سازی به شمار میرود، نرم افزار vmware veeam میتواند برای جلوگیری از مشکلات موثر واقع شود. همچنین تا حد زیادی هم در هزینههای سازمان صرفهجویی میکند.
نرم افزار Vmware Fusion هم یکی دیگر از پلتفرمهایی است که در مجازی سازی کاربرد دارد. از این نرم افزار برای شبیهسازی انواع سیستم عامل استفاده کنید. ویندوز، لینوکس و مک او اس از جمله سیستم عاملهایی هستند که میتوان با کمک نرم افزار Vmware Fusion آنها شبیهسازی کرد. برای مثال شما میتوانید این نرم افزار را بر روی مک نصب کنید. سپس سیستم عامل مورد نظر خود را بر روی آن نصب و اجرا کنید. از سوی دیگر میتوانید برای این نرم افزار، مشخصات سختافزاری هم تعیین کنید. برای مثال میزان پردازنده (CPU)، هارد و حافظه را تغییر دهید. از دیگر مزیتهای استفاده از این نرم افزار امکان قرار دادن سیستم عامل در حالت Suspend است تا بتواند در دفعات بعد بدون نیاز به بوت کردن سیستم عامل، آن را مجددا اجرا کنید.
از دیگر نرمافزارهایی که برای مجازی سازی به آن نیاز دارید، میتوان به نرم افزار vmware vcenter اشاره کرد. این نرم افزار بری تبدیل سیستم عامل سختافزاری به ماشین مجازی vmware کاربرد دارد. به این معنا که اگر بر روی سیستم دیگری VMware Converter را نصب کنید، میتوانید از طریق این پلتفرم، به سیستم هدف وصل شوید. همچنین با کمک این نرم افزار مجازی سازی میتوانید درایو مورد نظر خود را برای Export کردن انتخاب کنید. از طریق نرم افزار vcenter میتوانید هر گونه سیستم عامل را به VM تبدیل کنید.
از دیگر نرمافزارهای مورد نیاز برای مجازیسازی میتوان به ESXI اشاره کرد. به این نرم افزار وی ام ویر، vSphere هم گفته میشود که نوعی سیستم عامل نیز هست و مستقیما بر روی سختافزار نصب میشود. بنابراین به هاست و یا سیستم عامل میزبان نیازی ندارد. بر روی سرعت و عملکرد سیستم تاثیر فوقالعاده میگذارد. همچنین این نرمافزار به شما اجازه میدهد ماشینهای مجازی بسازید و به آنها منابع اختصاص دهید.
از دیگر نرمافزارهایی که برای مجازی سازی به آن نیازی دارید، horizon است. این نرم افزار میتواند سرعت و امنیت را برای کاربرانتان به ارمغان آورد. استفاده از این نرمافزار هزینههای مجازی سازی را تا 50 درصد کاهش میدهد. همچنین عملکرد شبکه را برای سازمان افزایش میدهد. برای افزایش سرعت محاسبات هم میتوانید از این نرمافزار استفاده کنید. از دیگر مزیتهای استفاده از vmware horizon میتوان به قابلیت دسترسی کاربران به منابع پرسرعت اشاره کرد.
یکی دیگر از مهمترین نرم افزارهای مورد نیاز برای مجازی سازی نرم افزار VMware Vsan است. vSAN یک نرم افزار مجازی سازی ذخیره سازی در کلاس سازمانی است که اگر با vSphere ترکیب شود، به شما امکان می دهد محاسبات و ذخیره سازی را با یک سیستم عامل مدیریت کنید. با vSAN می توانید هزینه و پیچیدگی فضای ذخیره سازی سنتی را کاهش داده و آسانترین مسیر را برای زیرساختهای ابرهمگرا و ابر ترکیبی آماده در آینده طی کنید. VMware vSAN از روشی تعریف شده توسط نرم افزار استفاده میکند که فضای ذخیره سازی مشترکی را برای ماشینهای مجازی ایجاد میکند. این منابع محلی، ذخیره سازی فیزیکی میزبانهای ESXi را مجازی کرده و آنها را به استخرهای ذخیره سازی تبدیل میکند که میتوانند با توجه به نیازهای کیفی سرویس آنها، تقسیم و به ماشین مجازی سازی و برنامهها اختصاص یابد. vSAN مستقیماً در Hypervisor ESXi اجرا می شود.